Get Adobe Flash player
Andrzej Pędzik

Królestwo chleba i ziemniaka

Staropolskie potrawy, którymi zajadamy się od wieków znane są już chyba na całym świecie. Niewątpliwie należy do nich także staropolski chleb ze smalcem i ogórkiem kiszonym. Jednakże ciężko dzisiaj dostać na półce sklepowej lub też w piekarni staropolski chleb, który nie tylko walorami smakowymi lecz także wyglądem i świeżością będzie nam przypominał prawdziwy, polski chleb bez konserwantów i dodatków smakowych.

Aby taki chleb się udał potrzeba nie tylko ekologicznych składników z najwyższej półki, lecz także tradycyjnego pieca chlebowego opartego o technologię naszych przodków. Teraz już tylko wystarczy przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie i najsłynniejsza polska potrawa gotowa! Na specjalne zamówienie, a także na imprezy okolicznościowe pieczemy żytni chleb z najlepszych składników, co sprawia, że pozostaje świeży przez wiele dni po upieczeniu.

Tylko polak potrafi z jednego warzywa wyczarować trzysta unikalnych smakowo potraw. Jak nie ciężko się domyślić chodzi tu o króla polskich stołów – ziemniaka. Kiedyś najsłynniejsze warzywo wschodzącej europy, będące z nami w czasach gdy nie było nic innego na półkach sklepowych (czytaj ocet) dziś dalej nie traci na swej popularności dzięki łatwości przyrządzenia, unikalnej kompozycji smakowej oraz cenie. Zapraszamy Państwa na placki ziemniaczane, wilki staropolskie, i nasz specjał kociołek po rycersku.